Parametre Kullanımı — What If Parameter

Manage Bilgi Teknolojileri
3 min readDec 3, 2020

--

Power BI Desktop‘ın Ağustos 2018 sürümünden itibaren, raporlarınız için Durum Değişkenleri (Parametrik Değerler) oluşturabilir, değişkeni bir dilimleyici olarak kullanabilir ve raporlarınızda farklı anahtar değerlerini görselleştirip ölçebilirsiniz.

Durum parametresi, Power BI Desktop‘taki Modelleme sekmesinde bulunur.
Bu seçeneği belirlediğinizde, parametreyi yapılandırabileceğiniz bir iletişim kutusu görüntülenir.

Durum Parametresi Oluşturmak

Durum parametresi oluşturmak için, Power BI Desktop‘ta ki Modelleme sekmesinde bulunan Durum Düğmesini seçin.
Aşağıdaki görüntüde, Discount Percentage adlı bir parametre oluşturup veri türünü Ondalık sayı olarak ayarladık. Minimum değer sıfır, Maksimum değer ise 0,50’dir (yüzde elli). Artış olarak ise 0,05 (yüzde beş) değerini belirledik.
Bu, bir raporda etkileşime geçildiğinde parametrenin ne ölçüde artış göstereceğini belirtir.

NOT : Ondalık sayıların önüne sıfır koymayı (yalnızca ,50 yerine 0,50 kullanın) unutmayın. Aksi halde sayı doğrulanmaz ve Tamam
düğmesi seçilemez.

Size kolaylık sağlamak adına, Bu sayfaya dilimleyici ekle onay kutusu otomatik olarak, geçerli rapor sayfanıza durum parametrenizi içeren bir dilimleyici ekler.

Durum paremetresi oluşturulduğunda bir ölçü de oluşturulur.
Bu ölçüyü durum parametresinin geçerli değerini görselleştirmek için kullanabilirsiniz.

Durum parametresi oluşturduğunuzda, hem parametrenin hem de ölçünün modelinizin bir parçası haline geldiğini göz önünde bulundurmanızda yarar vardır. Başka bir deyişle, bunlar raporun tamamında ve diğer rapor
sayfalarında kullanılabilir.
Ayrıca modelin bir parçası olduklarından, rapor sayfasından dilimleyiciyi silebilir veya geri almak istemeniz durumunda Alanlar listesindeki Durum parametresini tuvale sürükleyerek (ardından görseli bir dilimleyici olarak değiştirerek) parametreyi raporunuzda kolayca tekrar kullanabilirsiniz.

Durum Parametresi Kullanmak

Şimdi de durum parametresinin kullanımına yönelik bir örnek üzerinden gidelim. Durum parametresini bir önceki bölümde oluşturduğumuza göre, şimdi de değeri kaydırıcı ile ayarlanan yeni bir ölçü oluşturarak bu parametreyi kullanalım.
Bunu gerçekleştirmek için yeni bir ölçü oluştururuz.

Yeni ölçü, indirim oranının uygulandığı toplam satış tutarı olacak.
Elbette raporunuzu kullanan kişilerin durum parametrenize ilişkin değişkeni görselleştirmesine olanak sağlayan daha karmaşık ve ilgi çelici ölçüler oluşturabilirsiniz.
Örneğin, satış görevlilerinin, belirli satış hedeflerini veya yüzdelerini yakalamaları halinde alacakları tazminatı ya da daha yüksek indirimlerin satışların artmasına yönelik etkisini görmesini sağlayan bir rapor oluşturabilirsiniz.
Ölçü formülünü formül çubuğuna yazmamızın ve Sales After Discount olarak adlandırmamızın ardından formülün sonucunu görürüz:

Ardından, eksen de Order Date bulunan ve hem Sales Amount‘un hem de yeni oluşturulan Sales After Discount ölçüsünün değer olarak yer aldığı bir sütun görseli oluştururuz

Ardından, kaydırıcıyı hareket ettirdikçe Sales After Discount sütununun, indirim uygulanmış satış tutarını yansıttığını görürüz.

İşte bu kadar kolay. Rapor kullanıcılarının, raporlarınızda oluşturduğunuz farklı senaryolarla etkileşime geçmesine olanak sağlamak üzere, durum parametrelerinden çok çeşitli durumlarda yararlanabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için; www.manage.com.tr

--

--

Manage Bilgi Teknolojileri

20 yılı aşkın finans ve iş dünyasının içerisinde yer alan ekibimizle iş dünyasının raporlama,tahminleme ve veri analizini gerçekleştiren öncü firması.