Power BI’da Detaylandırma Özelliği (Drilltrough)

Manage Bilgi Teknolojileri
4 min readDec 9, 2020

--

Power BI Desktop’ta detaylandırma özelliğini kullanarak raporunuzda tedarikçi, müşteri veya üretici gibi belirli bir varlığa odaklanan bir sayfa oluşturabilirsiniz.
Odaklanmış bu rapor sayfası sayesinde kullanıcılar, diğer rapor sayfalarındaki bir veri noktasına sağ tıklayıp ilgili bağlama göre filtrelenmiş olan ayrıntılara ulaşmak için, odaklanmış sayfaya geçebilirler.

Detaylandırma Özelliğini Kullanmak

1-Detaylandırma özelliğini kullanmak üzere detaylandırma yapacağınız varlık türü için görmek istediğiniz görsellere sahip olan bir rapor sayfası oluşturun.
Örneğin, üreticiler için detaylandırma yapmak istiyorsanız toplam satış, gönderilen toplam ürün sayısı, kategoriye göre satış rakamları, bölgeye göre satış rakamları gibi görsellere sahip bir detaylandırma sayfası
Geri düğmesi için kendi görüntünüzü kullanma oluşturabilirsiniz.
Bu sayede ilgili sayfada detaylandırma gerçekleştirdiğinizde görseller seçtiğiniz üreticiye özgü hale gelir.

2-Ardından söz konusu detaylandırma sayfasındaki Görsel Öğeler bölmesinin Alanlar bölümünde, detaylandırmak istediğiniz alanı Detaylandırma filtreleri kutusuna sürüklemeniz gerekir.

Detaylandırma filtreleri kutusuna bir alan eklediğinizde Power BI Desktop otomatik olarak bir geri düğmesi görseli oluşturur. Bu görsel yayımlanmış raporlarda düğme haline gelir ve Power BI hizmetinde raporunuzu inceleyen kullanıcıların daha önce bulundukları rapor sayfasına (detaylandırma yapmayı seçtikleri sayfa) kolayca geri dönmesini sağlar.

Geri Düğmesi için Kendi Görüntünüzü Kullanmak

Geri düğmesi bir görüntü olduğu için istediğiniz görüntüyle değiştirebilirsiniz raporunuzu inceleyen kullanıcıların geldikleri sayfaya geri dönebilmesi için geri düğmesi olarak çalışmaya devam eder.

1-Giriş sekmesinde Görüntü’ye tıklayın, sonra görüntünüzü bulun ve detaylandırma sayfasına yerleştirin.

2-Detaylandırma sayfasında yeni görüntünüzü seçin ve Görüntü Biçimlendirme bölümü altında Bağlantı kaydırıcısını açık duruma ve Tür değerini Geri seçeneğine ayarlayın.Görüntünüz artık geri düğmesi olarak işleve görür.

Detaylandırma sayfanız tamamladığında ve kullanıcılar, raporunuzda detaylandırma sayfanızın Detaylandırma filtreleri kutusuna yerleştirmiş olduğunuz alanı kullanan bir veri noktasına sağ tıkladığında, söz konusu sayfada detaylandırmayı destekleyen bir içerik menüsü görüntülenir.

Rapor kullanıcıları detaylandırmayı seçtiğinde, sayfa, tıkladıkları veri noktası hakkındaki bilgileri gösterecek şekilde filtrelenir.
Örneğin, Contoso (bir üretici) hakkındaki bir veri noktasına sağ tıklayıp detaylandırmayı seçtiklerinde açılan detaylandırma sayfası,Contoso için filtrelenmiş verileri içerir.

Detaylandırmadaki Tüm Filtreleri Geçirmek

Power BI Desktop’ın Mayıs 2018 sürümünden itibaren tüm uygulanan filtreleri, detaylandırma penceresine geçirebilirsiniz.
Örneğin, söz konusu kategoriye filtrelenen görsellerin ve ürünlerin yalnızca belirli bir kategorisini seçmiş ve sonra detaylandırmayı seçmiş olabilirsiniz.
Tüm bu filtreler uygulandığında detaylandırmanın nasıl
göründüğünü merak edebilirsiniz.
Tüm uygulanan filtreleri tutmak için, Görselleştirmeler bölmesinin Detaylandırma bölümünde Tüm filtreleri geçir iki durumlu düğmesini açık olarak ayarlayın.

Mayıs 2018’den önceki Power BI Desktop sürümlerinde bu davranış, bu iki durumlu düğmenin kapalı olarak ayarlanmasına eş değerdir.
Daha sonra bir görsel üzerinde detaylandırma yaptığınızda, kaynak görselde geçici filtrelerin uygulanması sonucunda hangi filtrelerin uygulandığını görebilirsiniz.
Detaylandırma penceresinde, bu geçici filtreler italik olarak gösterilir.

Araç ipuçları sayfalarında bunu kullanabilirsiniz, ancak bu sorunlu bir deneyim olacaktır (araç ipucu düzgün çalışmaz), bu nedenle araç ipuçlarıyla bu filtrelerin kullanılması önerilmez.

Detaylandırmak için bir Ölçü Ekleyin

Tüm filtreleri detaylandırma penceresine geçirmeye ek olarak detaylandırma alanına bir ölçü de(veya özetlenen sayısal sütun) ekleyebilirsiniz.
Tek yapmanız gereken, detaylandırma alanını Detaylandırma kartına sürükleyerek uygulamaktır.

Bir ölçü (veya özetlenen sayısal sütun) eklediğinizde, alan bir görselin Değer alanında kullanılıyorsa sayfayı detaylandırabilirsiniz.
Raporlarınızda detaylandırma özelliğini kullanmak için yapmanız gerekenler bu kadardır.
Bu, detaylandırma filtreniz için seçtiğiniz varlık bilgilerini genişletilmiş görünümde göstermek için idealdir.

Daha fazla bilgi için; www.manage.com.tr

--

--

Manage Bilgi Teknolojileri

20 yılı aşkın finans ve iş dünyasının içerisinde yer alan ekibimizle iş dünyasının raporlama,tahminleme ve veri analizini gerçekleştiren öncü firması.